In de winter hebben meer mensen last van slaapproblemen en komen daardoor niet aan hun welverdiende rust. De dagen worden korter en we krijgen minder daglicht. Laat daglicht en nu juist net voor zorgen dat je biologische klok goed werkt. Gelukkig kan je beter leren slapen …

Beter leren slapen?

1. Verbeter je slaap-waakritme door een maand lang elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan.
2. Als het donker wordt, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Daarom maakt (te) weinig daglicht overdag slaperig. Wie dagelijks een half uur wandelt bijvoorbeeld tijdens de lunch, voelt zich energieker en slaapt ’s avonds beter in.
3. Beeldschermlicht (van mobiel, tablet, laptop) remt de aanmaak van melatonine af. Leg die daarom een uur voordat je naar bed gaat weg.
4. Ga een half uur vroeger naar bed. Een half uur slapen geeft je lichaam de broodnodige rust die het nodig heeft. Bouw de dag rustig af: drink een kop thee op de bank of luister naar goede muziek en kom even tot rust.
5. Wist je dat slaaptekort een risicofactor voor overgewicht is? En ook stress en onrust kunnen leiden tot snoepbuien of meer eten dan je van plan bent. Rust, voor lijf en hoofd, is daarom heel belangrijk als je beter in je vel wil zitten.
6. Ontspannen in slaap komen met meditatie is een fijne manier om alles even los te laten. Meditatie heeft invloed op dezelfde hersendelen als de slaap zelf. De vermindering van activiteit in die hersendelen wordt als het ware al opgestart doordat je gaat mediteren.

Een fijne meditatie voor het slapen gaan, vind ik het volgen van de adem. Tijdens de meditatie concentreer je je op je ademhaling. Bij elke ademteug voel je de koude lucht via je neus je lichaam inkomen. Je borstkas wordt groter en je longen vullen zich met adem. Je voelt hoe bij het uitademen je borstkas zichzelf kleiner maakt om de lucht weer uit je lichaam te duwen en hoe warme lucht je lichaam weer verlaat. Wanneer je jouw handen op je onderbuik legt, kan je beter naar je onderbuik ademen. Je merkt dat jouw adem dan ook rustiger en langzamer wordt.

Je kunt ook heel bewust je spieren ontspannen voor het slapengaan door ze eerst aan te spannen en dan weer te ontspannen. Je begint bij je voeten door ze aan te spannen en weer te ontspannen, vervolgens doe je dat met je kuitspieren en scheenspieren, je bovenbenen, je buik- en rugspieren, je armen, je schouders, je nek en je gezichtsspieren.

Beide meditaties hoeven niet lang te duren. Wanneer je 5 minuten per dag mediteert, kom je al tot rust en kan je de stress loslaten.

De wetenschappelijke resultaten van het effect van meditatie zijn werkelijk verbluffend te noemen. Belangrijkste en opvallendste uitkomst van één van de onderzoeken: meditatie doet de gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit groeien. De gedeeltes waar stress en onrust huizen, worden juist kleiner. Een wonderbaarlijke vooruitgang in je brein die je zelf kunt creëren!

Heerlijke oefeningen om tot rust te komen en lekker in slaap te vallen.

Welterusten!