Werkplek inrichten

Je werkplek inrichten hoort er een beetje bij toch? Maar wist je dat je klachten kan voorkomen door jouw werkplek goed in te stellen? Ja natuurlijk hoor ik je zeggen. Maar waarom doe je dat dan niet?

Hieronder enkele tips om de werkplek optimaal in te stellen.

 

 1. Kijkafstand Het is belangrijk dat het beeldschermformaat en de kijkafstand op elkaar afgestemd zijn.

 1. Kijkhoek De beste kijkhoek is tussen de 20 en 22°
 2. Hoek boven-onderarm Het is belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger. Let op! Je armen wegen meer dan je denkt. Wanneer de armen niet goed worden ondersteund tijdens het zitten, dan is de belasting voor de nek-schouderspieren hoger en kan je daar sneller last van krijgen. De beste hoek tussen boven- en onderarm is 90°.
 3. DocumentenWanneer je veel met documenten werkt, gebruik dan een documenthouder. Hiermee kan je het document meer rechtop plaatsen, waardoor de nekbelasting verminderd. De documenthouder moet tussen beeldscherm en toetsenbord geplaatst worden. De hoek van de documenthouder moet goed instelbaar zijn en de documenthouder moet groot genoeg en stevig zijn.
 4. ToetsenbordPlaats het toetsenbord recht voor je lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. De pootjes van het toetsenbord mag je inklappen.
 5. LumbaalsteunDeze steun zit verwerkt in jouw bureaustoel en moet je plaatsen ter hoogte van de holling van je onderrug.
 6. Armleggers Ontspan de schouders en stel de armleggerhoogte zo in dat de onderarm steun heeft. De diepte van de armlegger moet zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau.
 7. Hoogte tafelAls je de armleggers op de juiste manier hebt ingesteld (zie boven), moet het bureaublad op dezelfde hoogte als de armlegger worden ingesteld, op het moment dat je op de stoel zit. Let op! De armlegger gaat omhoog als je opstaat. De tafelhoogte moet instelbaar zijn van 62 tot 82 cm. Heb je een sta bureau? Raak met je vingers het sleutelbeen aan en laat je arm omlaag hangen. Het bureau stel je in op de hoogte van je elleboog.
 1. Hoek boven-onderbeenAls je op de stoel zit, moeten je voeten goed op de grond en je benen een hoek van 90° maken.
 2. Diepte werkbladHet werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende als gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.
 3. Hoogte bureaustoelJe kan de hoogte van de stoel instellen door ernaast te gaan staan en de zitting net onder de knieschijf in te stellen. Ga dan zitten op de stoel, de hoogte is goed als het bovenbeen in een hoek van 90° is met het onderbeen. De bovenbenen moeten over de hele lengte van de zitting ondersteund zijn. Zorg dat er tussen de zitting en de knieholte een vuistbreedte vrij wordt gehouden.
 4. Vrije beenruimteDe beenruimte onder de tafel moet minimaal 65 cm diep en 60 cm breed zijn op de plaatsen waar men aan het beeldscherm werkt.

Genoeg tips om jouw werkplek weer eens goed in te richten. Heb je hulp nodig en of wil je dat er iemand even met je meekijkt? Nodig mij eens uit bij jullie organisatie, dan kijk ik graag met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.